logo
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
logo
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
img

Круглий стіл «Спільнота споживачів: виклики 2022 – рішення 2023»

Загальна інформація

У рамках XVI Консумерського фестивалю з нагоди Всесвітнього дня прав споживачів 14 березня пройшло засідання круглого столу «СПІЛЬНОТА СПОЖИВАЧІВ: ВИКЛИКИ 2022 – РІШЕННЯ 2023» в онлайн-режимі. Організатори заходу: Державний торговельно-економічний університет, член Міжнародної організації споживачів Сonsumers Іnternational, Всеукраїнська федерація споживачів  «ПУЛЬС».

Захист прав споживачів є важливою складовою системи гарантування прав людини в цивілізованому світі. Для цього вироблено ряд міжнародних документів:  Керівні принципи на захист прав споживачів Організації Обєднаних Націй; Хартія про права споживачів та багато інших документів Європейського Союзу. Реформа системи захисту прав споживачів є однією зі складових умов виконання Угоди про асоціацію України з ЄС. Запроваджений ООН Всесвітній День прав споживачів 15 березня вже понад 60 років є нагадуванням про необхідність вирішення консумерських проблем.

Минулий рік – рік випробувань для України й багатьох інших країн світу. Загострилася ситуація із забезпеченням прав споживача на безпечність, якість, отримання інформації, доступу до товарів та послуг в умовах аварійних відключень від джерел водо-, енергопостачання тощо. Поглибилися проблеми, пов’язані із переміщенням значної кількості населення як територією країни, так і за кордон.

У зв’язку з цим метою круглого столу є пошук шляхів вирішення нагальних проблем споживчої сфери через об’єднання зусиль і досвіду громадських організацій споживачів, органів влади, бізнесу, науковців, експертів, освітян й інших фахівців на європейських засадах транспарентності й толерантності.

Під час відкриття заходу перший проректор з науково-педагогічної роботи ДТЕУ, президент Всеукраїнської федерації споживачів «ПУЛЬС» Притульська Наталія Володимирівна (презентація 1; презентація 2) наголосила на важливості захисту прав споживачів в аспекті євроінтеграційного процесу України, охарактеризувала основні наявні на сьогодні проблеми споживачів в умовах війни; окреслила основні глобальні тренди поведінки споживачів. У виступі також було привернуто увагу щодо вітань, які надійшли учасникам  від Міжнародної організації споживачів Сonsumer Іnternational, міжнародного та всеукраїнського товариств товарознавців і – IGWT та УТТТ.

Під час круглого столу було зосереджено увагу на таких питаннях:

  • захист прав споживачів: виклики воєнного стану;
  • законопроєкт про захист прав споживачів – наближення до європейських принципів чи віддалення євроінтеграції;
  • гарантії безпечності та якості в епоху диджиталізації та електронної комерції;
  • роль експертизи товарів та послуг;
  • ринковий нагляд: як забезпечити результативність;
  • споживчі тренди світу в Україні: транспарентність, інклюзивність, сталість споживання, екологічність;
  • адаптація споживачів до стрімкого переходу економіки на «чисту» енергію;
  • роль молоді в розвитку системи захисту прав споживачів.

З програмою відзначення Всесвітнього дня споживачів у Державному торговельно-економічному університету ознайомив декан факультету маркетингу та торгівлі Осика Віктор Анатолійович.

Загалом у заході взяли участь майже 250 учасників, серед яких представники з різних міст України – Києва, Харкова, Житомира, Вінниці, Полтави, Ужгорода, Чернівців, а також також із Німеччини, Фінляндії, Польщі, Великої Британії, Швейцарії.

У процесі заходу заступником Голови Державної служби експортного контролю України Цильвіком Олегом Валерійовичем було презентовано доповідь про стан і перспективи розвитку електронної комерції в Україні та світі. Зафіксовано різке зниження обсягів електронної комерції у нашій країні

Жваву дискусію і цікавість присутніх викликав матеріал, презентований директором департаменту захисту прав споживачів Держпродспоживслужби України Квасніцьким Олегом Володимировичем, про сучасний стан державного захисту прав споживачів в Україні. Начальник управління реформування системи державного контролю та захисту прав споживачів департаменту регуляторної політики та підприємництва Мінекономрозвитку Гринчук Тетяна Володимирівна запропонувала громадськість надати пропозиції стосовно проблем і перспектив прийняття нової редакції Закону України «Про захист прав споживачів». У процесі заходу заступником начальника управління – начальником відділу контролю у сфері торгівлі, робіт та послуг Управління захисту споживачів та контролю за регульованими цінами Головного управління Держпродспоживслужби у м. Києві Мазепою Іриною Юріївною був презентований матеріал про стан державного захисту прав споживачів у м. Києві.

Професором кафедри товарознавства, торговельного підприємництва та експертизи товарів Державного закладу «Луганський національний університет імені Тараса Шевченка», головним експертом громадської організації «Науково-дослідний центр «Незалежна експертиза» Омельченко Наталією Володимирівною представлено доповідь про роль товарознавчих експертиз при вирішенні споживчих спорів.

Учасникам заходу було запропоновано доповіді завідувачки кафедри технології і організації ресторанного господарства ДТЕУ Федорової Діни Володимирівни та завідувача лабораторії гігієни харчування Інституту гігієни та медичної екології ім. О.М. Марзєєва НАМНУ Гуліч Марії Павлівни про роль здорового харчування споживачів і здобувачки ОС «бакалавр» І курсу 8 групи факультету торгівлі та маркетингу Голтвянської Анастасії на тему «Товарні знаки: інформація для споживача».

Роль товарознавства та експертної діяльності  в системі захисту прав споживачів в сучасних умовах висвітлили декан Львівського торговельно-економічний університету Гаврилишин В., Львівського науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС України Беднарчук М.

У дискусії взяли участь представники:

  • громадських організацій споживачів: Микитенко Л., Лига А.,
  • виробників: Дученко Ю. М.,  Жукова О. В. («Всеукраїнська асоціація пекарів»), Бахур Е.В. («Асоціація українських виробників морозива і заморожених продуктів»), Богачов Ю.О. (ДП «Зееландія»),
  • закладів освіти, науковців, експертів, здобувачів вищої освіти, громадських активістів.

14.03.2023
43630
1073
остання редакція 17.03.2023
43630