logo
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
logo
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
img

Оголошеннявсі

Заходи та новини юридичної клініки

Юридичнa клінікa "Центр правового захисту"

Національна Олімпіада з консультування клієнтів 2024

Команда нашої клініки у складі Коберника Дмитра та Танковської Аделіни 7-9 березня 2024 року взялиучасть у Національній Олімпіаді з консультування клієнтів 2024, яка відбулася в Національному університеті «Острозька академія». Організатором Олімпіади є ГО «Асоціація юридичних клінік України» та її темою було обране “Міжнародне гуманітарне право”. Тому всі ситуації стосувались тих нагальних проблем, які виникають у населення в наслідок військових дій.

Наші клініцисти ні на мить не пожалкували, про те, що зголосилися на участь, адже отримали новий досвід, який покращить порядок проведення консультування клієнтів, мали можливість познайомитися з учасниками Олімпіади зі всієї країни, відвідалиекскурсію Острозькою академієюта містом.


Турнір з консультування клієнтів 2023

Команда Юридичної клініки «Центр правового захисту» у складі Зайця Романа та Коберника Дмитра прийняла в грудні 2023 року участь у Турнірі з консультування клієнтів 2023, який був організований Асоціацією юридичних клінік у партнерстві з Львівським державним університетом внутрішніх справ за сприяння Програми розвитку ООН в Україні (ПРООН) в межах проєкту «EU4Recovery — розширення можливостей громад в Україні» (EU4Recovery) за фінансової підтримки Європейського Союзу.

Олімпіада з консультування – це змагання серед юридичних клінік України, які моделюють процес прийому клієнта в юридичному офісі і завданням команди є розговорити клієнтів, й дізнатися всі подробиці складних ситуацій, в яких вони опинилися,докопатися до суті справи в емоційній розповіді клієнта.

Турнір був присвячений темі «Протидія корупції, захист прав викривачів: актуальні для України виклики». Тому історії, які команди почули від клієнтів, й справи, з яких вони намагалися надати консультації, були повʼязані саме з питаннями антикорупційної діяльності.


Проблемні питання щодо усиновлення повнолітньої дитини

У стінах факультету міжнародної торгівлі та права 26 лютого відбулася цікава та пізнавальна зустріч. До нас завітав доктор юридичних наук, професор, керівник адвокатського об’єднання «Sparta Lex» Ярослав Мельник. Ярослав Ярославович залюбки поділився своїм власним досвідом в питанні усиновлення повнолітнього. Завдяки нашому гостю, студенти отримали багато корисної інформації та розкрили багато аспектів даної проблеми. Студенти факультету міжнародної торгівлі та права дуже вдячні пану Ярославу за корисну та пізнавальну зустріч.


Юридична клініка «Центр правового захисту» Державного торговельно-економічного університету 14 лютого 2024 року отримала подяку
від Президента Міжнародного благодійного фонду «Via Concordia» Борисової Олександри за надання юридичних консультацій членам благодійного фонду та підприємцям Білої Церкви.


Юридична клініка «Центр правового захисту» Державного торговельно-економічного університету 26 січня 2024 року отримала подяку
від Громадської організації «СПІЛКА ДРІБНИХ ПІДПРИЄМЦІВ» за юридичний супровід, юридичну консультацію дрібних підприємців міста Біла Церква.


Юридична клініка «Центр правового захисту» Державного торговельно-економічного університету 8 січня 2024 року отримала подяку
від Голови координаційної ради Жмеринського району, Голови спілки АТО Окаєвича Миколи за юридичну допомогу членам спілки та військовослужбовцям.


Юридична клініка «Центр правового захисту» Державного торговельно-економічного університету 19 грудня 2023 року отримала подяку
від Благодійної організації «Благодійний Фонд «Штаб Добра» за юридичний супровід діяльності, повернення зі штраф майданчику 16 автомобілів, які належать благодійному фонду та підготовку позовної заяви про захист честі, гідності та ділової репутації

Юридична клініка «Центр правового захисту» Державного торговельно-економічного університету 19 грудня 2023 року отримала подяку
від Громадської організації «Берегиня Черкащини» за допомогу в написанні позовної заяви в цивільному судочинстві, формуванні пакету документів з додатками до позовної заяви та надання юридичної консультацій


Засідання юридичної клініки «Центр правового захисту»

25 жовтня 2023 року відбувся інтеграційний воркшоп, який проходив у змішаному форматі офлайн та онлайн у ZOOM.

Під час воркшопу обговорили подальші плани діяльності юридичної клініки, ознайомились з базовими документами, що регулюють діяльність юридичних клінік в Україні, та з основами організації діяльності і документообігу юридичної клініки «Центр правового захисту», дізналися про особливості спілкування з клієнтами та які справи розглядалися студентами-клініцистами за останні півроку.

При заповненні форми зворотного зв’язку клініцисти мали можливість обрати напрями діяльності юридичної клініки, в яких би хотіли прийняти участь у 2023-2024 н.р.

Команда ЮК «Центр правового захисту»

Участь Юридичної клініки «Центр правового захисту» ДТЕУ у фіналі конкурсу  юридичного есе UP 2023 «Доброчесна публічна служба: міф чи реальність?»

Завершився 2 денний фінальний етап Міжнародного стажування для студентів UP “Доброчесна публічна служба: міф чи реальність?”. Захід проводився в рамках реалізації проєкту «Антикорупційний комплаєнс у вищій освіті: закордонний досвід і національна практика»та за підтримки членів Експертної комісії VI International Scientific Congress Society of Ambient Intelligence 2023, Національного агентства України з питань державної служби НАДС та Проєкту USAID Підтримка організацій-лідерів у протидії корупції в Україні USAID_ВзаємоДія.

До фінального етапу конкурсу потрапили п’ять команд, зокрема, дві команди Юридичної клініки «Центр правового захисту» ДТЕУ - Virtus Triumphate, до складу якої увійшли Діана Смородіна і Анастасія Павловська, та Festina lente, до складу якої увійшли Заєць Роман та Саса Ярослав.

За 2 дні учасники та учасниці всіх команд демонстрували знання та навички у сфері юриспруденції й етики під час вирішення правових кейсів, відточували свої м’які навички, генерували ідеї та приймали участь у воркшопах. А ще дізналися чимало нового про публічну службу, поспілкувалися з тими, хто формує державну політику у сфері публічної служби, спробували власні сили під час пробного тестування, яке складають кандидати на посади державних службовців. З цими завданнями відмінно впорались усі команди!

Дякуємо усім командам, що брали участь у фінальній частині стажування: це була гарна можливість перевірити себе та довести, що вам під силу будь-які виклики!

Шановні студенти!
 

Ми раді повідомити вам про можливість долучитися до нашої юридичної клініки, яка є частиною нашого факультету. Наша клініка надає унікальну можливість студентам вдосконалити свої навички у сфері права та отримати практичний досвід у роботі з клієнтами. Долучення до юридичної клініки - це велика можливість для вашого особистого та професійного розвитку.

Шановні студенти, всіх бажаючих приймати участь у діяльності юридичної клініки просимо заповнити форму за посиланням.
Строк - до 20:00 20.09.2023 року

Студенти-юристи стали переможцями національного конкурсу UP 2023

Дві команди Юридичної клініки «Центр правового захисту» ДТЕУ увійшли до п’ятірки переможців національного конкурсу юридичного есе «Доброчесна публічна служба: міф чи реальність?», організованого Асоціацією юридичних клінік України.

Експертна комісія відзначила високий рівень підготовки команд, а також неочікувані  контексти та точки зору на питання доброчесності у публічній службі.

Вже восени наші здобувачі Павловська Анастасія, Смородіна Діана, Заєць Роман та Саса Ярослав візьмуть участь у Міжнародному стажуванні, яке проводиться у партнерстві з Національним агентством України з питань державної служби в межах VI Міжнародного наукового конгресу Society of Ambient Intelligence 2023, і передбачає офлайн участь у двох етапах - національному та міжнародному.

Пишаємося нашими студентами та бажаємо їм подальших успіхів!


ОНЛАЙН НАВЧАННЯ З ОРГАНІЗАЦІЇ РОБОТИ ЮРИДИЧНИХ КЛІНІК

Асоціація юридичних клінік України (АЮКУ) провела протягом квітня-травня 2023 року онлайн навчання для кураторів юридичних клінік, в якому прийняла участь і директор Юридичної клініки «Центр правового захисту» Державного торговельно-економічного університету Наталія Лата.

Навчання було присвячене організації роботи юридичних клінік і викладання юридичного клінічного курсу в закладах вищої освіти та було настільки актуальним, що на нього за лічені дні зареєструвалося вдвічі більше людей, ніж було передбачено місць, в зв’язку з чим організатори були змушені закрити реєстрацію учасників достроково. Після відбору до навчання приступили 25 кураторів юридичних клінік та викладачів університетів з усієї України.

Навчання, яке запроваджено Асоціацією юридичних клінік України є частиною проекту «Посилення спроможності юридичних клінік із забезпечення доступу до правосуддя в умовах воєнного стану», що реалізується АЮКУ за підтримки Програми USAID «Справедливість для всіх».

Програма навчання була насиченою та різноманітною, висвітлювала найактуальніші питання, що виникають в роботі юридичних клінік, починаючи від організаційних та технічних питань впорядкування роботи юридичної клініки, використання новітніх технологій, врахування особливостей комунікацій в он-лайні, та продовжуючи навчанням клініцистів проведенню інтерв'ювання та консультування клієнтів, комунікації юристів з клієнтами та етичності у роботі юридичних клінік, приділена значна увага важливості такого виду діяльності юридичних клінік як правова просвіта.

За результатами 6 тижнів навчання у формі онлайн вебінарів за участю іноземних та українських експертів куратори юридичних клінік вдосконалили свої професійні навички, отримали методичну та організаційну допомогу з розвитку діяльності юридичних клінік України та у вирішенні найгостріших питань, що сьогодні постають перед клініками.

Куратори юридичних клінік вдосконали свої навички роботи з клініцистами, методам розвитку у них м’яких навичок, включаючи спілкування з клієнтами, що буде сприяти отриманню нового практичного досвіду та нових неймовірних можливостей для студентів-правників.

Висловлюю свою вдячність Асоціації юридичних клінік України за організацію і проведення практично спрямованого навчання, яке надало натхнення та мотивації для розвитку юридичного клінічного руху в Україні попри війну.

Окрему подяку хотілося б висловити за цей курс основній тренерці та розробниці програми навчання Юлії Матвєєвій, членкині правління АЮКУ, к.ю.н., завідувачці Правничої клініки Національного університету «Києво-Могилянська академія», та Марії Цип’ящук, членкині правління АЮКУ, за цікаві доповіді та забезпечення послідовного перекладу виступів іноземних експертів.

Директор

Юридичної клініки «Центр правового захисту»

Державного торговельно-економічного університету

Наталія Лата


Перший досвід у консультування міжнародної групи компаній з податкового права

Студенти 4 курсу Факультету міжнародної торгівлі та права, спеціалізації «Фінансове право» Довгаль Юлія, Євтушенко Юлія, Шелемеха Олександр та спеціалізації «Цивільне право і процес» Марченко Любов, взяли участь у Всеукраїнському конкурсі-кейсі «TAX YOUR BRAINS. Управління податковими ризиками українського бізнесу», який проводила Deloitte Touche Tohmatsu Limited (одна з групи чотирьох компаній у сфері аудиторських та консалтингових послуг).

Конкурс проходив у 2 етапі. В першому турі 25.02.2023 взяли участь 264 команди. До фіналу конкурсу 02.06.2023 увійшли тільки 8 команд, серед яких і наша команда «Тріо».

Пишаємось нашими студентами, які маючи знання тільки з «Фінансового права» (податкове право викладається на магістратурі), достойно виступили, представивши власне бачення вирішення проблеми міжнародної групи компаній у сфері оподаткування, обліку та звітності.

Не можемо не поділитися їхніми враженнями від конкурсу: «Хоч ми і не змогли ознайомитися з усіма презентаціями інших учасників, для нас все ж було дуже цікаво займатися вивченням запропонованих нам питань. Ми поглибили знання з податкового права й навіть торкнулися теми аудиту та бухгалтерського обліку».

  


Участь команди VAE VICTIS юридичної клініки ДТЕУ у півфіналі Судових дебатів

Команда VAE VICTIS юридичної клініки ДТЕУ 19 травня 2023 року прийняла участь в усних раундах Судових дебатів з адміністративного судочинства, які відбулися у приміщенні Шостого апеляційного адміністративного суду. Наші студенти Четвертак Марія, Саса Ярослав та Карандюк Артем виступали у якості відповідача в першому раунді та вийшли у півфінал, де випробували себе у якості позивача. Суддівську колегію складали професійні судді, практикуючі юристи та науковці, завдяки чому студенти отримали свій перший судовий досвід та корисні поради та настанови від суддів для подальшої роботи.

Вручення кубку за 3 місце відбулося 26 травня 2023 року в Навчально-науковому інституті права Київського національного університету імені Тараса Шевченка.

Це гарний приклад, як студенти юридичної клініки поєднують свої теоретичні знання з практикою та набираються досвіду. Запрошуємо всіх бажаючих удосконалити свої практичні навички до юридичної клініки ДТЕУ!


Студенти юридичної клініки ДТЕУ відвідали Дарницький районний суд

Студенти юридичної клініки ДТЕУ мали нагоду здобути цінний практичний досвід під час стажування в Дарницькому районному суді в місті Київ. Студенти мали можливість познайомитися з різними аспектами роботи суду та спостерігати за судовими засіданнями. Вони також мали можливість поспілкуватися з різними фахівцями, які працюють у суді, та отримати від них корисні поради та рекомендації.

Студенти були задіяні в різних процесах, що стосуються роботи суду, включаючи роботу з документами, ведення записів та розгляд судових справ. Вони також мали можливість взяти участь у дебатах та імітації судових засідань, що надали їм цінний досвід у практичній роботі з правом.

Отримані знання та досвід стали незамінними для студентів, які мають намір працювати у сфері права. Це стажування надало їм можливість зрозуміти роботу судової системи та зробити висновки про те, які навички та знання їм потрібно отримати, щоб стати успішними фахівцями в цій галузі.


Зустріч з фахівцем-практиком.

Юридична клініка ДТЕУ разом з доцентом кафедри факультету міжнародної торгівлі та права, адвокатом Кононець Оленою провели офлайн зустріч з д.ю.н., проф., директором НДІ порівняльного публічного права та міжнародного права УжНУ, віце президентом Світового конгресу українських юристів, членом Професорської ради Українського вільного університету, Мюнхен, ФРН Михайлом Савчиним.

Тема виступу: "Сучасні тенденції розвитку права в умовах війни".

Дякуємо за проведену зустріч та цікавий виступ!


Команда VAE VICTIS, що складається зі студентів юридичної клініки ДТЕУ прийняла участь у письмовому відбірковому етапі Судових дебатів

Юридична клініка ДТЕУ прийняла участь у письмовому відбірковому етапі Судових дебатів з адміністративного судочинства, які проводяться кафедрою адміністративного права та процесу Навчально-наукового інституту права Київського національного університету імені Тараса Шевченка.

Наша команда VAE VICTIS, яка складається зі студентів 3 курсу Четвертак Марії, Саси Ярослава та Карандюка Артема, підготувала письмові правові позиції позивача та відповідача за наперед визначеною цікавою і одночасно складною фабулою.

За результатами розгляду письмового вирішення фабули буде відібрано 8 команд, які братимуть участь в усних раундах. Вболіваємо за нашу команду!


Юридична клініка ДТЕУ інтенсивно продовжує свою роботу

29 березня 2023 року клініцисти прийняли участь в розгляді кримінальної справи у Київському апеляційному суді з адвокатом, доцентом кафедри міжнародного, цивільного та комерційного права ДТЕУ Кононець Оленою Миколаївною, де розглядалася апеляційна справа, в якій за допомогою адвоката, обвинувачену відпустили на певний термін (до наступного судового засідання, в якому винесуть остаточний вирок) із застосуванням запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту.



Студенти юридичної клініки ДТЕУ відвідали Київський апеляційний суд

8 березня 2023 року студенти прийняли участь в судовому засіданні з адвокатом, доцентом кафедри міжнародного, цивільного та комерційного права ДТЕУ Кононець Оленою Миколаївною у Київському апеляційному суді. Були присутні в судовому засіданні, де здійснювався розгляд апеляційної скарги. Крім того, була проведена екскурсія, де студенти відвідали залу для ознайомлення громадян з матеріалами справи та загальну канцелярію.


 

Студенти юридичної клініки ДТЕУ відвідали Шевченківський районний суд м. Києва

У рамках діяльності юридичної клініки ДТЕУ, 7 березня студенти з адвокатом, доцентом кафедри міжнародного, цивільного та комерційного права ДТЕУ Кононець Оленою Миколаївною відвідали судове засідання у кримінальній справі в Шевченківському районному суді м. Києва за клопотанням про встановлення строку ознайомлення з матеріалами досудового розслідування. Після цього в рамках іншої справи студентами було подано клопотання про долучення заяви через канцелярію Київського апеляційного суду.



 

Шановні друзі! 
 
ДТЕУ відновив діяльність юридичної клініки «ЦЕНТР ПРАВОВОГО ЗАХИСТУ» після перерви, яка виникла в наслідок військового стану в країні.  
 
13 березня 2023 року всі охочі змогли приєднатися до засідання юридичної клініки у Phygital Hub  корпусу «Л» Державного торговельно-економічного університету та ZOOM-конференції, де мали нагоду познайомились з новим директором юридичної клініки Наталією Латой, адвокатом з більш ніж 20 річним досвідом. 
 
Під час зустрічі обговорили подальші плани діяльності юридичної клініки, яка включає в себе надання безоплатної юридичної допомоги військовослужбовцям, ветеранам війни, учасникам бойових дій та їх сім’ям, незахищеним верствам населення, які потребують юридичної допомоги, ведення просвітницької роботи тощо.  
 
Для участі в роботі юридичної клініки звертайтеся до Правничого клубу ФМТП.

Екскурсія у Вищий господарський суд України

1 березня 2017 року під керівництвом к.ю.н., доцента кафедри міжнародного приватного, комерційного та цивільного права Пальчука П.М. та за сприяння Юридичної клініки КНТЕУ у Вищому господарському суді України відбулася оглядова екскурсія для студентів другого та третього курсів спеціальності «Правознавство» КНТЕУ, під час якої вони відвідали музей історії господарських судів України, конференц-зал, атріум, бібліотеку.

Під час екскурсії в музеї історії господарських судів України відвідувачі дізналися про основні етапи становлення арбітражно-судової системи України, оглянули персональні стенди та вітрини головних державних арбітрів, голів Вищого господарського суду України Притики Д.М., Демченка С.Ф., Татькова В.І., Львова Б.Ю. та їх заступників, державних арбітрів і суддів у відставці.

Студенти ознайомилися з копіями архівних документів, які відображають діяльність господарських (арбітражних) судів, починаючи з 1942 року. Із стендів-горталок та альбомів дізналися про їх сьогодення – професійну та наукову діяльність суддів та працівників апаратів Вищого господарського суду України, апеляційних та місцевих господарських судів, благодійницьку діяльність на підтримку учасників АТО, дитячих будинків та шкіл-інтернатів, спортивне життя, видавничу діяльність, про участь суддів та працівників апаратів господарських судів в АТО. Також оглянули видання з питань господарського права та господарського судочинства, вітрини відомчих нагород та відзнак, подарунків.


  Круглий стіл на тему «Права людини»

7 грудня 2016 року кафедрою адміністративного, фінансового та інформаційного права разом із Юридичною клінікою в рамках Всеукраїнського тижня права проведено студентський круглий стіл на тему «Права людини».

Учасники круглого столу обговорили широкий комплекс питань історії, сучасності та новітніх тенденцій у сфері забезпечення прав людини в Україні та світі. Предметом особливої уваги викладачів і студентів стали проблеми гарантування права на освіту, захист прав студентів, забезпечення свободи слова, совісті та віросповідання, охорони права інтелектуальної власності, реалізації права на соціальний захист.

Авторами трьох найкращих доповідей були визнані:

I місце – Іванисько Світлана 1 курс 19 група;

II місце – Іваненко Олексій 1 курс 15 група;

III місце – Третьякова Дарина 1 курс 15 група.

 


Екскурсія студентів КНТЕУ до Верховної Ради України

24 листопада 2016 року відбулася екскурсія найуспішніших студентів КНТЕУ до Верховної Ради України. Екскурсія була організована доцентом кафедри міжнародного приватного, комерційного та цивільного права Микитенко Л.А. при сприянні Юридичної клініки КНТЕУ.

На екскурсії студентам випала нагода дізнатися багато цікавих фактів з історії та сьогодення головного будинку Верховної Ради України, а також ознайомитися з унікальними речами та приміщеннями:

  • національною реліквією - Прапором Незалежності, який народні депутати першого демократичного скликання внесли до сесійної зали Верховної Ради України 24 серпня 1991 року;
  • балконом сесійної зали, у якій ухвалюються закони України;
  • картинами, які прикрашають стіни приміщень уряду;
  • знаменитими кулуарами Верховної Ради;
  • 4-тонною люстрою, яка має 76 енергозберігаючих лампочок;
  • конференц-залом.

 


"Роль і значення Конституційного Суду України в процесі конституційної реформи"

Загальна інформація

18 листопада 2016 року відбулась лекція видатного фахівця-практика Чеховича Сергія Болеславовича на тему "Роль і значення Конституційного Суду України в процесі конституційної реформи".

Організатором зустрічі виступила кафедра загальноправових дисциплін та Юридична клініка КНТЕУ..

Чехович Сергій Болеславович - к.ю.н., доцент, заслужений юрист України, завідувач відділом правового супроводження конституційного процесу Головного управління з питань конституційно-правової реформи Адміністрації Президента України.

Основні питання, які обговорювались на лекції:

  • місце Конституційного Суду України в системі органів державної влади;
  • питання вдосконалення діяльності Конституційного Суду України;
  • роль Конституційного Суду України щодо процедури тлумачення норм права в процесі внесення змін та доповнень до Конституції та законів України;
  • питання конституційної та інших реформ в Україні.


Зустріч з провідними адвокатами України

12 листопада 2016 року  Юрична клініка взяла участь у зустрічі з провідними адвокатами України.  Поліводський Олександр Анатолійович та Кобилянський Віктор Ананійович поділились своїм практичним досвідом з викладачами та студентами спеціальності "Міжнародне право" та "Правознавство" Київського національного торговельно-економічного університету. 

З вітальним словом до учасників заходу звернулась завідувач кафедри міжнародного публічного права Дешко Людмила Миколаївна. 

Поліводський Олександр Анатолійович провів майстер-клас "Земельна реформа: ринок землі чи ринок оренди. Останні законодавчі ініціативи та юридична практика", Кобилянський Віктор Ананійович - "Адвокатська майстерність. Тлумачення правових актів: Приклади земельного законодавства".

У заході взяло участь понад 100 осіб. У рамках угоди про співпрацю з Асоціацією адвокатів України протягом 2016-2017 н.р. відбудеться ще 6 майстер-класів провідних адвокатів України з питань трудових спорів, медіації, представництва в Європейському суді з прав людини, захисту прав адвокатів, особливостей здійснення адвокатської діяльності на різних стадіях кримінального провадження тощо.

 


Відбувся круглий стіл «Конституційне право на підприємницьку діяльність в Україні» за участі Юридичної клініки

05 жовтня 2016 року в Київському національному торговельно-економічному університеті відбулося засідання круглого столу «Конституційне право на підприємницьку діяльність в Україні», організатором якого виступила кафедра загальноправових дисциплін та Юридична клініка.

У роботі круглого столу взяли участь:

Чехович С.Б. – кандидат юридичних наук, доцент, Заслужений юрист України, завідувач відділу Головного управління з питань конституційної реформи Адміністрації Президента України;

Петрицький А.Л. – заступник директора департаменту публічного права – начальник Управління конституційного та адміністративного законодавства Міністерства юстиції України;

Задорожна Г.В. – кандидат юридичних наук, доцент, професор кафедри теорії та історії держави і права Київської державної академії водного транспорту імені гетьмана П. Конашевича-Сагайдачного;

Шевченко О.В. - кандидат юридичних наук, доцент, заступник декана з навчально-методичної та наукової роботи ФМТП;

Крегул Ю.І. - кандидат юридичних наук, професор, завідувач кафедри загальноправових дисциплін;

Ладиченко В.В. - доктор юридичних наук, професор кафедри загальноправових дисциплін.

Всього у роботі круглого столу взяли участь 45 учасників: викладачі кафедри загальноправових дисциплін та студенти.

На круглому столі розглядались питання, які стосувалися генези розвитку конституційно-правового регулювання підприємництва в Україні, сучасних конституційних та законодавчих гарантій підприємницької діяльності, а також перспектив подолання проблем конституційно-правового регулювання підприємницької діяльності.

З вітальним словом до учасників круглого столу звернувся завідувач кафедри загальноправових дисциплін КНТЕУ, к.ю.н., професорЮ.І. Крегул.

Професор кафедри загальноправових дисциплін КНТЕУ, д.ю.н. В.В. Ладиченко акцентував увагу присутніх на особливостях конституційно-правового регулювання підприємницької діяльності в зарубіжних країнах та визначив позитивні приклади, які можуть бути використані при удосконаленні вітчизняного нормативно-правового регулювання підприємницької діяльності.

С.Б. Чехович зупинилася на питаннях роботи органів виконавчої влади по підготовці до впровадження в національне законодавство ефективних змін, які сприятимуть подоланню проблем правового регулювання підприємницької діяльності.

А.Л. Петрицький представив останні напрацювання Міністерства юстиції України щодо підвищення рівня ефективності правового забезпечення діяльності юридичних та фізичних осіб, як суб’єктів підприємницької діяльності.

Учасниками круглого столу визнані актуальними та цікавими пропозиції к.ю.н., доц. Г. В. Задорожної, к.ю.н., доц. О.В. Шевченко, к.ю.н., доц. В.В. Мушенка, к.ю.н., доц. В.С. Давиденка, к.ю.н., ст. викл. В.В. Хромея щодо підвищення рівня правової захищеності вітчизняних підприємців та залучення іноземних осіб до провадження підприємницької діяльності у нашій державі.

Група студентів КНТЕУ, а саме: Ольга БагненкоАліна ЛасточкінаМаргарита РеваОлексій Маснєв та Юлія Юзьків презентували студентський погляд на удосконалення конституційно-правового регулювання підприємницької діяльності в Україні.

Враховуючи наявність проблем, пов’язаних з правовим регулюванням підприємництва в Україні, учасники круглого столу вирішили сформувати наступні пропозиції щодо:

  • удосконалення існуючого механізму заохочення малого та середнього бізнесу шляхом внесення змін до податкового законодавства в частині розширення податкових пільг та преференцій;
  • посилення юридичної відповідальності за порушення законодавства у сфері підприємницької діяльності;
  • захисту права власності та недопущення рейдерських дій щодо майна підприємців;
  • підвищення рівня правової свідомості та правової культури суб’єктів підприємницької діяльності.

 

03.10.2013
Vita
7263
остання редакція 20.03.2024
42418