logo
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
logo
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
img

Міжнародний круглий стіл «Реформи у фінансовому секторі – як відновити довіру»

Загальна інформація

27 листопада 2015 року в Київському національному торговельно-економічному університеті  проходив міжнародний круглий стіл «Реформи у фінансовому секторі – як відновити довіру» за підтримки Української Асоціації Інвестиційного Бізнесу. 

Учасниками заходу стали експерти фінансової сфери з України та ЄС – представники бізнес-асоціацій, міжнародних проектів технічної допомоги у фінансовому секторі, вітчизняних регуляторних органів, банків та професійних учасників фондового ринку. Участь у дискусії взяли викладачі та аспіранти КНТЕУ, а також інших ВНЗ. Модератором засідання був Олексій Куценко, експерт з фінансово-банківських питань, співавтор урядової Стратегії реформування системи захисту прав споживачів на ринках фінансових послуг, член комітету Незалежної асоціації банків України, член Експертної ради Фонду гарантування вкладів фізичних осіб.

Вітаючи учасників засідання, перший проректор  Київського національного торговельно-економічного університету Наталія Володимирівна Притульська зазначила: «Обговорення актуальних питань сьогодення – тренд нашого університету. Саме проблеми банківської сфери є для нас одними із найважливіших. Адже наш університет уже 23 роки готує фахівців банківської справи, тісно співпрацюючи з банками та фінансовими установами».  

Доктор Армін Каммел, LL.M. (Лондон), MBA (CLU, США), Почесний професор Дунайського університету Кремса (Австрія), Голова з правових та міжнародних питань VÖIG, Член Ради EFAMA, у своїй доповіді «Реформи у фінансовому секторі – як відновити довіру?» розповів про Директиву ЄС про менеджмент, пояснив цілі фінансового регулювання та суть захисту інвестора, дав визначення понять «фінансова стабільність» і «системний ризик», спираючись на європейський досвід.

Наталя Володимирівна Бородачова, віце-президент з питань міжнародного співробітництва Всеукраїнської федерації споживачів «Пульс», поділилася своїм баченням проблем українського споживача фінансових послуг та наголосила на необхідності захисту його прав, навівши приклади їх грубого порушення.

Володимир Корнєєв, завідувач відділу фінансово-бюджетної політики Науково-дослідного економічного інституту Міністерства економічного розвитку і торгівлі України, розказав про поведінкові фінанси як важливий фактор розвитку ринку фінансових послуг, головні аспекти в їхньому вивченні та їх особливості в Україні.

Геннадій Петрович Бортніков, старший науковий співробітник Академії фінансового управління Міністерства фінансів України, зробив змістовну та емоційну презентацію «Банківська паніка»: ознаки наближення паніки, поштовхи до її поширення, види за поведінкою та за контрагентами (вкладники, кредитори та позичальники), інструменти боротьби з панікою та основні помилки поведінки банків під час паніки.

Президент Всеукраїнської асоціації кредитних спілок Вікторія Волковська присвятила свою доповідь актуальним проблемам кредитних спілок та подоланню викликів, які стають перед ними під час кризи.

Тетяна Володимирівна Майорова, завідувач кафедри банківських інвестицій КНЕУ ім. В. Гетьмана, розповіла про ключові передумови у реформуванні фінансового ринку України та інструменти і заходи, необхідні для цього.

Ганна Тимофіївна Карчева, завідувач кафедри економіки та управління Інституту банківських технологій та бізнесу ДВНЗ «Університет банківської справи», у презентації «Реорганізація банківської системи України» ознайомила присутніх із комплексною програмою розвитку фінансового сектору до 2020 року.

Професор Національного університету Державної податкової служби України Юлія Михайлівна Коваленко розповіла про запровадження Кодексу кращої практики фінансової та страхової діяльності в Україні.

Андрій Захарчук, професор кафедри економіки та управління ДВНЗ «Університет банківської справи», у своїй доповіді звернувся до проблеми взаємодії суб’єктів фінансових правовідносин.

Учасники круглого столу намагалися дослідити причини кризи довіри у фінансовому секторі та напрями її подолання, необхідні заходи реформ, а також сприйняття професійними учасниками фінансового ринку дій регуляторних органів та пошук взаєморозуміння між ними. 

Серед ключових доповідей конференції слід також виділити наступні:

  • Підвищення транспарентності та достовірності інформації банків як чинник відновлення до них довіри – завідувач кафедри банківської справи, д.е.н., професор Шульга Наталія Петрівна
  • До питання довіри споживачів фінансових послуг к.е.н., доцент Аванесова Ірина Анатоліївна
  • Залучення провідних іноземних емітентів для розвитку інститутів спільного інвестування в Україні члена Ради Української асоціації інвестиційного бізнесу, генерального директора "ОТП Капітал" Григорія Овчаренка;
  • Удосконалення трансмісійної моделі НБУ к.е.н., доцента ДВНЗ "КНЕУ ім. В. Гетьмана" Олени Коптюх.

Резолюція по круглому столу

27.11.2015
adv
3423
остання редакція 02.06.2020
knteu