Всеукраїнська студентська наукова конференція "Актуальні проблеми розвитку готельно-ресторанного, туристичного та виставкового бізнесу"
Загальна інформація
Факультетом ресторанно-готельного та туристичного
бізнесу 25-26 березня 2010 року проведено Всеукраїнську студентську
наукову конференцію на тему "Актуальні проблеми розвитку
готельно-ресторанного, туристичного та виставкового бізнесу" з
метою обговорення актуальних напрямів розвитку теоретичних та
прикладних досліджень у сфері туристичного, готельного,
ресторанного та виставкового бізнесу.
Було організовано засідання 8 секцій, 9 дискусійних круглих столів
та презентацію стендових доповідей за науковими напрямами.
Дискусійні круглі столи були присвячені
обговоренню таких наукових проблем:
> Розвиток туризму в Україні в контексті підготовки до
Чемпіонату Європи з футболу
> Економічні проблеми та перспективи розвитку підприємств
туристичної індустрії
> Управління підприємствами туристичної індустрії в умовах
світової фінансової кризи: проблеми, можливості, перспективи
> Актуальні проблеми та перспективи розвитку виставкової
діяльності в Україні
> Харчування студентів: теорія і практика
> Шкільне харчування: сучасний стан і шляхи удосконалення
> Проектування, будівництво, дизайн об'єктів туристичної
індустрії - сучасні можливості та перспективи
> Перспективи розвитку та вдосконалення устаткування закладів
готельно-ресторанного господарства і торгівлі
> Безпека праці у сфері обслуговування
Секції працювали за такими науковими
напрямами:
–Новітні технології продукціїї ресторанного господартсва
–Туризм в Україні: організаційні аспекти та перспективи
розвитку
–Сучасні технології обслуговування в ресторанному господарстві
–Оптимізація якості продукції ресторанного господарства
–Сучасні напрями проектування закладів ресторанного
господарства
–Інноваційна методологія фізичних досліджень сировини і
матеріалів
–Фізичне виховання як невід'ємна частина гармонійного розвитку
особистості
У роботі конференції взяли участь 474 студенти та 72 викладачі (в
т.ч. інших ВНЗ), серед яких:
– Одеська національна академія харчових технологій.
– Полтавський університет споживчої кооперації України.
– Харківська національна академія міського господарства.
– Донецький національний університет економіки і торгівлі імені
Михайла Туган-Барановського.
– Харківський державний університет харчування та торгівлі.
В рамках конференції працювала секція за результатами 2 туру
всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт з природничих,
технічних і гуманітарних наук за напрямом "Готельно-ресторанна
справа". За результатами роботи претенденти на нагороди підтвердили
свої призові місця.
Диплом першого ступеня отримала Демешок Ірина Миколаївна, студентка
магістерської програми ФРГТБ, науковий керівник - Антонюк Ірина
Юріївна, к.т.н., доцент кафедри технології і організації
ресторанного господарства.
В роботі конференції брали участь 12 учнів старших класів гімназій
і загальноосвітніх шкіл, в т. ч.: Економіко-правовий ліцей, ліцей
"ЕКО" № 198, школа "Леді", ліцей "Наукова зміна".
Заплановано - 151 доповідь з виступом та 344 стендових
доповіді.
Заслухано - 194 доповіді та представлено 344 стендових
доповіді.
За результатами роботи кращими визнано 119 доповідей, у тому
числі:
– 4 - студенти доповідачі на пленарному засіданні нагороджені
дипломами І ступеня та цінними подарунками (книгами);
– 16 студентів нагороджені дипломами І ступеня та цінними
подарунками (книгами);
– 37 студентів нагороджені дипломами II ступеня;
– 46 студентів нагороджені дипломами III ступеня;
– 16 студентів нагороджені Листами подяки.
Позитивним у роботі конференції
є:
- доповіді студентів носять проблемний, дослідницький характер,
мають наукове та практичне значення;
- проаналізовано сучасний стан, проблеми та перспективи розвитку
готельно-ресторанного, туристичного та виставкового бізнесу;
- висвітлено проблеми, можливості та перспективи розвитку
досліджуваних галузей в умовах світової економічної кризи;
- особливу увагу в цьому році приділено розвитку туризму в Україні
в контексті підготовки до Чемпіонату Європи з футболу.
В роботі конференції брали участь призери
Всеукраїнського конкурсу наукових робіт з напрямів "Харчова
технологія та інженерія" та "Менеджмент", де студенти факультету
зайняли призові місця та отримали диплом другого ступеня. Це:
Магалецька Ірина Анатоліївна, студентка магістерської програми, 6
гр. ФРГТБ, науковий керівник - Пересічний Михайло Іванович, д.т.н.,
проф. та Жук Ірина Миколаївна, студентка магістерської програми, 5
гр. ФРГТБ, наукові керівники - Мельниченко Світлана Володимирівна,
д.е.н., проф., Ведмідь Надія Іванівна, к.е.н, доц.
Всі доповіді викликали активну дискусію серед студентів.
Необхідно відзначити активну участь у роботі
конференції студентів магістратури, доповіді яких вже апробовано й
опубліковано в збірнику статей КНТЕУ.
Пропозиції:
– У подальшому розглядати на конференціях доповіді по аналізу
роботи закладів готельно-ресторанного, туристичного та виставкового
бізнесу, на яких студенти факультету проходять практику та
стажування.
– Враховуючи різний рівень підготовки студентів, формувати секції
та дискусійні столи окремо по курсах.
– Кращі доповіді рекомендувати до опублікування в університетських
виданнях.
Декан ФРГТБ М.І. Пересічний