Стратегічний продукт українця: гречка - "королева круп"
Загальна інформація
Страви з гречки ми пам’ятаємо ще з дитинства, а чи знаємо ми всю правду про неї та секрети її ідеального приготування? Отож, КНТЕУ хоче поділитись з вами своїми знаннями та завдяки цьому додати вам здоров’я!
Гречка належить до найважливіших круп'яних культур і є єдиною незлаковою рослиною в групі зернових культур. Крупа з неї має високі споживчі, смакові й дієтичні якості. У зерні гречки містяться органічні кислоти (лимонна, яблучна, малеїнова, щавлева), які сприяють кращому засвоєнню не тільки гречаної каші, а й інших страв, які вживаються після неї. До складу зерна гречки входять такі цінні вітаміни, як В1, В6, Р (рутин), необхідні для нормальної фізіологічної діяльності людського організму. Цим визначається цінність гречки як лікувально-дієтичного продукту харчування.
Київський національний торговельно-економічний університет, піклуючись про здоров’я, ділиться з вами смачними та корисними рецептами з гречки.
У
глибокій сковороді розігріти вершкове масло і оливкову олію,
викласти обчищені і нарізані соломкою моркву, цибулю і часник,
перемішати і пасерувати, всипати висушену перебрану і промиту
гречку, додати сіль і перець, влити вино, гарячий овочевий бульйон.
Варити 10–12 хвилин.
Козячий сир перетерти, змішати з гречкою, додати оливкову олію,
сіль, перець, подрібнений коріандр, перемішати.
Інгредієнти:
Крупа гречана – 1/2 склянки (100 г), сир м’який козячий – 3,5 ст.
ложки (60 г), цибуля ріпчаста – 1 шт. (50 г), морква – 1 шт. (50
г), часник – 1 зубок (5 г), коріандр (зелень) – 10 г, вино біле –
50 г, олія оливкова – 1 ст. ложка (15 мл), масло вершкове – 1/2 ч.
ложки (5 г), перець чорний мелений – 3 г, сіль – 1/3 ч. ложки (3
г). Вихід – 235 г.
Обсмажити до золотистого кольору нарізану кубиками ріпчасту цибулю. Поки смажиться цибуля, нарізати гриби. До готової цибулі додати нарізані гриби, вершкове масло і гречану крупу. Смажити, помішуючи, протягом 3–4 хвилин. У гречку з цибулею і грибами вилити склянку кипля¬чої води, довести до кипіння і посо¬лити. Зменшити вогонь і варити 30 хвилин. Готову кашу приправити вершковим маслом.
Інгредієнти:
Крупа гречана – 1/2 склянки (100 г), вода – 1 склянка (200 г),
гриби печериці – 10 шт. (515 г), цибуля ріпчаста – 10 шт. (500 г),
масло вершкове – 2 ст. ложки (40 г), сіль – 1/3 ч. ложки (3 г).
Вихід – 2970 г.
Відварену
гречану кашу з вершками запекти у попередньо підготовленому
гарбузі. Після запікання залишити гарбуз з гречаною кашею у
вимкненій духовій шафі для упрівання (близько години).
До каші можна подати котлети, піджарку м’ясну з цибулею, підливу,
салати овочеві.
Інгредієнти:
Гарбуз – 600 г, крупа гречана – 1/3 склянки (60 г), масло вершкове
– 1 ч. ложка (10 г), вершки 15% – 2 ст. ложки (40 мл), вода
– 1,2 склянки (300 мл), сіль – 1 ч. ложка (13 г). Вихід – 350
г.
Гречану
крупу промити, залити водою, довести до кипіння, накрити кришкою і
варити на повільному вогні 15 хвилин, додати сіль, перемішати і
варити ще
10 хвилин. Цибулю обчистити, дрібно нарізати, смажити до
золотистого кольору
7 хвилин. Подрібнити горіхи, додати до цибулі і смажити ще 8
хвилин. Викласти в сковороду кашу, перемішати, накрити кришкою,
довести до готовності у духовій шафі.
Інгредієнти:
Крупа гречана – 1/3 склянки (73 г), вода – 1/3 склянки (75 г),
сіль –1/4 ч. ложки (2 г), цибуля – 15 г, 1/2 шт., горіхи – 1,5
ст. ложки (30 г), олія соняшникова – 2 ч. ложки (10 г). Вихід – 270
г.
Гречану крупу обсмажити на сковороді без масла на повільному вогні до золотистого кольору (поки крупа не почне потріскувати). Додати вершкове масло і підсмажити. Перекласти в каструлю, залити гарячою водою, додати сіль. Варити до загустіння, загорнути в рушник (для упрівання). Подавати зі свіжим коров’ячим або козячим молоком.
Інгредієнти:
Крупа гречана – 1/2 склянки (120 г), вода – 1 склянка (200 г),
масло вершкове – 1 ст. ложка (15 г), сіль – 1/3 ч. ложки (3 г).
Вихід – 315 г.
Цибулю
дрібно нарізати, пасерувати до золотистого кольору, додати м’ясний
фарш, добре перемішати і обсмажити. Томати бланширувати, зняти з
них шкірку, нарізати невеликими кубиками, відварити гречану
кашу.
Моркву і цибулю смажити з фаршем, додати помідори, томатну пасту,
сіль, чорний і червоний перець, мелену паприку. Тушкувати 5 хвилин
до загустіння соусу. До готової гречки додати фарш і перемішати.
Подавати гречану кашу гарячою (температура 75–80° C).
Інгредієнти:
Гречана крупа – 0,4 склянки (80 г), м’ясний фарш – 90 г, томати
– 1/2 шт. (50 г), томатна паста – 2 ч. ложки (20 г), цибуля
ріпчаста – 1 шт. (30 г), морква – 1/3 шт. (15 г), олія соняшникова
– 1,5 ст. ложки (25 г), чорний мелений перець – 0,02 г, червоний
мелений перець – 0,02 г, мелена паприка – 0,2 г, лавровий лист – 1
шт. (0,4 г), сіль – 1/3 ч. ложки (3 г). Вихід – 280 г.
Гречану крупу промити і залити окропом для набрякання. Яйця зварити круто. Гриби обчистити, помити, порізати, обсмажити на сухій гарячій сковороді, додати сіль, перець і коріандр, перемішати. Варити до випаровування рідини. Додати олію, обсмажити.
Інгредієнти:
Крупа гречана – 0,4 склянки (95 г), цибуля ріпчаста – 1 шт. (30
г), яйце куряче – 1/2 шт. 20 г, гриби (печериці) – 1,6 шт. (80 г),
олія – 2 ч. ложки (10 г), сіль – 1/3 ч. ложки (3 г), перець
духмяний – 0,02 г, коріандр мелений – 0,02 г, вода (окріп) – 2
склянки (500 мл). Вихід – 250 г
Баранину нарізати шматками по 20–40 г, обсмажити, залити бульйоном або водою, посолити, додати томат-пюре, пасеровану ріпчасту цибулю і тушкувати. Гречану крупу підсмажити до світло-коричневого кольору, варити до напівготовності, перемішати з бараниною і тушкувати до готовності.
Інгредієнти:
Гречана крупа – 1/2 склянки (100 г), баранина – 150 г, цибуля
ріпчаста – 1 шт. (50 г), томат-пюре – 1 ст. ложка (30 г), маргарин
– 2/3 ст. ложки (10 г), сіль – 1/3 ч. ложки (3 г). Вихід – 320
г.
Гречку
перебрати, добре промити, залити окропом, варити до готовності
25–30 хвилин. Картоплю відварити в «мундирах» до готовності
близько 20 хвилин, охолодити, обчистити.
Пропустити через м’ясорубку гречку та картоплю, додати сіль,
коріандр і перемішати. Масу розподілити на порції, надаючи виробам
овальної форми, панірувати у сухарях і смажити на олії 5–7 хвилин
до рум’яної кірочки.
Інгредієнти:
Гречана крупа – 1/4 склянки (52 г), картопля – 2 шт. (150 г),
сіль – 1/3 ч. ложки (3 г), коріандр мелений – 5 г, сухарі мелені –
2,5 ст. ложки (50 г), олія соняшникова – 1,5 ст. ложки (25 г).
Вихід – 260 г.
Готову розсипчасту кашу охолодити до 60–70° C, додати протертий кисломолочний сир, цукор, вершкове масло, збиті з цукром яйця і перемішати. Приготовлену масу викласти у змащену вершковим маслом і посипану сухарями посудину, поверхню змастити сумішшю яйця зі сметаною і запікати 8–10 хвилин. Подавати з вершковим маслом або сметаною.
Інгредієнти:
Крупа гречана – 0,3 склянки (60 г), вода – 0,6 склянки (97 г),
кисломолочний сир –2,5 ст. ложки (66 г), цукор – 1. ч. ложка (8 г),
масло вершкове – 1/2 ч. ложки (4 г), яйця – 1/4 шт. (8 г), сухарі
пшеничні – 1 ч. ложка (4 г), cметана – 1/2 ч. ложка (4 г). Вихід –
225 г.
З
гречаного борошна замісити тісто. Частину його залити окропом,
додавши олію, цукор, сіль, а після того, як прохолоне, додати
решту. Готове тісто розкачати на коржі, потім виїмкою вирізати з
тіста кружечки, на які покласти м’ясний фарш, надати форми
овального пиріжка, обсмажити з обох боків і довести до готовності
у духовій шафі.
Приготування фаршу: варене м’ясо пропустити через
м’ясорубку, додати обсмажену цибулю, перець, сіль і підсмажити.
Перед подаванням полити маслом, окремо подати сметану.
Інгредієнти:
Борошно гречане – 2 ст. ложки (50 г), цукор – 0,7 ст. ложки (5
г), олія соняшникова – 1/2 ч. ложки (2 г), сіль – 0,5 г, вода для
замішування тіста – 1 ст. ложка (20 г), свинина (котлетне м’ясо) –
54 г, цибуля ріпчаста – 1/3 шт. (10 г), жир – 2 г, перець гіркий –
0,02 г, сіль – 1/5 ч. ложки (2 г), жир для смаження – 7 г, сметана
– 0,8 ст. ложки (20 г), масло вершкове – 1/2 ч. ложки (5 г). Вихід
– 2 шт. по 75 г.
Приготувати пісне тісто з борошна, води, олії. У борошно поступово влити рідину, олію, сіль, замісити тісто до однорідної консистенції. Накрити вологою серветкою, витримати 30–40 хвилин для набухання клейковини, набуття еластичності. Гриби помити, нарізати і смажити до готовності. Свіжу капусту нарізати соломкою, моркву натерти на крупній тертці, покласти квашену капусту і смажити протягом 15 хвилин, додати смажені гриби, попередньо відварену гречану кашу. Все ретельно перемішати, охолодити. З тіста сформувати кульки, викласти фарш, защипнути краї, надати виробам форму півмісяця і залишити для бродіння. Випікати 30 хвилин при температурі 200 ºС.
Інгредієнти:
Крупа гречана – 1/2 склянки (100 г), сіль – 1 ч. ложка (10 г),
цукор – 0,6 ст. ложки (16 г), гриби (печериці) – 2,5 шт. (125 г),
капуста білоголова – 1/6 шт. (125 г), вода – 1,2 склянки (300 г),
борошно пшеничне – 2 склянки (320 г), олія соняшникова – 1 ст.
ложка (20 г), капуста квашена – 200 г, морква – 2/3 шт. (40 г).
Вихід – 10 шт. по 50 г.
Цукор, яйця і ванілін збити міксером, додати просіяне гречане борошно, погашену соду і олію, замісити тісто. Можна додати терте яблуко або подрібнений банан. Формочки змастити олією і заповнити тістом на 2/3, варити на парі. Готувати кекси в мультиварці на парі 30 хвилин або випікати в духовій шафі при температурі 180 °C 20–25 хвилин. За бажанням кекси можна полити розтопленим шоколадом або посипати цукровою пудрою. Подавати з чаєм або кавою.
Інгредієнти:
Гречане борошно – 1/2 склянки (110 г), Яйця – 2 шт. (80 г),
цукор – 3 ст. ложки (70 г), олія соняшникова – 2 ст. ложки (40 г),
ванілін – 0,2 г, сода – 1/2 ч. ложки (гашена оцтом або лимонним
соком). Вихід – 120 г.
Гречку
залити окропом, додати оцет і добре перемішати. Залишити на 5
хвилин для набухання, додати воду і дріжджі, борошно, сіль,
замісити тісто, отримавши м’яку липку масу. Додати масло, розведену
сіль і ретельно вимісити. З тіста сформувати кулю. Покласти його в
миску, накрити і знову залишити на 10 хвилин. Обминання тіста
повторити кілька разів. Притрусити робочу поверхню борошном,
розтягнути тісто в прямокутник товщиною в 2 см, круглою формою для
печива або великою склянкою вирізати круглі мафіни.
Мафіни покласти на притрушений борошном рушник і залишити, щоб
вироби підійшли протягом 45–60 хвилин, накрити рушником. Випікати
на невеликому вогні у великій сковороді з кришкою без масла
протягом 5 хвилин з кожного боку. Готові мафіни охолодити на
решітці. Подавати до яєчні з варенням або з бринзою і медом.
Інгредієнти:
Вода – 1,2 склянки (300 мл), крупа гречана – 0,4 склянки (75
г), оцет – 2 ч. ложки (10 г), борошно пшеничне – 2,2 склянки (350
г), сіль – 1 ч. ложка (10 г), дріжджі (свіжі) – 10 г, масло
вершкове (розтоплене) – 1,5 ст. ложки (25 г). Вихід – 1000
г.
У теплому молоці розвести дріжджі, сіль і цукор, додати яйця, всипати просіяне борошно. Добре вимішену до однорідної консистенції масу поставити у тепле місце на 1,5–2 години. З готового тіста випікати оладки на гарячій чавунній сковороді. Перед подаванням полити маслом, окремо подати сметану.
Інгредієнти:
Борошно гречане – 0,5 склянки 78 г, яйця – 1/10 шт. (4 г),
цукор – 1/2 ч. ложки (3 г), молоко – 1/3 склянки (75 г), сіль – 1/5
ч. ложки (1,5 г), дріжджі – 3 г, жир – 5 г, масло вершкове – 1/2 ч.
ложки (5 г), сметана – 1 ст. ложки (30 г). Вихід – 160
г.
У
просіяне пшеничне та гречане борошно влити підігріту до температури
30–35 ºС воду, додати яйце, сіль і замісити тісто однорідної густої
консистенції, залишити на 30–40 хвилин. Свіжі вишні промити, дати
стекти залишкам води, обсушити, вийняти кісточки, щоб ягоди
залишилися цілими. Розкачати тісто в пласт товщиною 1,5–2 мм,
вирізати кружальця. На середину кожного насипати цукор, викласти
на них вишні, сформувати вареники.
Відварити їх у киплячій підсоленій воді, обережно перемішуючи
шумівкою, щоб вони не прилипли до дна каструлі, поки всі вареники
не спливуть на поверхню.
Приготування сиропу: вишні протерти через сито,
додати в отримане пюре цукор за смаком, розтерти до повного
розчинення цукру.
Готові вареники викласти на тарілку, залити сметаною і зверху
полити свіжим вишневим сиропом.
Інгредієнти:
Борошно пшеничне – 0,75 склянки (120 г), борошно гречане – 1,3
ст. ложки (40 г), яйця – 1/8 шт. (5 г), сіль – 1/2 ч. ложки (5 г),
вишня – 0,8 склянки (150 г), цукор – 0,4 склянки (80 г), сметана –
1/3 склянки (320 г). Вихід – 275 г.
Яйця
і сіль перемішати, додати 50 % норми молока, просіяне пшеничне
борошно і збити до утворення однорідної консистенції, поступово
долити решту молока або води, процідити. Млинці випікати з обох
боків на нагрітих сковородах, змащених жиром.
Приготування фаршу: печінку нарізати дрібними шматочками,
обсмажити в олії, пропустити її через м’ясорубку, додати пасеровану
ріпчасту цибулю, сіль, чорний мелений перець, розсипчасту гречану
кашу і, помішуючи, прогріти з жиром. Готовий фарш охолодити. Млинці
подавати з розтопленим маслом або сметаною.
Інгредієнти:
Для тіста: борошно пшеничне – 0,42 склянки (66 г), яйця – 1/4
шт. (10 г), молоко або вода – 1/2 склянки (120 г), цукор –1/2 ч.
ложки (3 г), маргарин столовий – 1 ч. ложка (3 г), сіль – 1/5 ч.
ложки (1,5 г).
Для фаршу: печінка – 80 г, крупа гречана – 1 ст. ложка (20 г),
цибуля ріпчаста – 2/3 шт. (20 г), маргарин столовий – 2 ст. ложка
(20 г), перець чорний мелений – 0,01 г, лавровий лист – 1 шт. (0,01
г), сіль – 1,0 г, масло вершкове – 1 ч. ложка (10 г), або сметана –
1 ст. ложка (20 г). Вихід – 260 г.
Зварити гречану кашу, охолодити, додати злегка збиті вінчиком яйця, мед, ретельно перемішати. Можна мед замінити 2 ст. ложками цукру. Смажити гречану суміш порціями по 2 ст. ложки 2–4 хвилини. Подавати зі сметаною.
Інгредієнти:
Крупа гречана – 1 склянка (210 г), вода – 2 склянки (500 г),
сіль – 1/3 ч. ложки (3 г), масло вершкове – 1 ст. ложка (20 г),
яйця – 2 шт. (80 г), мед – 2 ст. ложки (56 г). Вихід – 260
г.
Гречану крупу обсмажити на сухій розігрітій сковороді до золотисто-коричневого відтінку протягом 7–8 хвилин. Довести до кипіння молоко та вершки, додати гречану крупу. Варити на повільному вогні 8–10 хвилин, помішуючи, охолодити. Готову гречано-вершкову суміш подрібнити за допомогою блендера або протерти через сито. Збити жовтки з цукром, перемішати з гречаною сумішшю і розлити по формах. Випікати в духовій шафі 20–25 хвилин при температурі 120 ºС до рум’яної кірочки. Охолодити крем, накрити плівкою і поставити в холодильник на 2 години. Перед подаванням подрібнити кілька зерен гречаної крупи за допомогою ступки, перемішати її з цукром, занурити у цю суміш скибочки лимона і прикрасити ними крем-брюле.
Інгредієнти:
Крупа гречана – 1 ст. ложка (25 г), молоко – 1/3 склянки (70
г), яйця (жовтки) – 2 шт. (18), цукор –1,6 ч.ложки (40 г),
ванільний цукор – 1/5 ч. ложки (2 г), вершки 35% – 0,4 склянки
(100 мл), лимон – 1/2 шт. (20 г). Вихід – 180 г.
Зелену гречку залити питною водою, залишити на 6 годин для проростання, промити через 4 години, залишити на добу. Паростки зеленої гречки обчистити, покласти мед, перемішати, додати фрукти за бажанням.
Інгредієнти:
Крупа гречана (зелена гречка «Містраль») – 1/3 склянки (70 г),
банан – 200 г, ківі – 150 г, груша – 150 г, мед – 1 ч. ложка (7 г),
вода – 0,6 склянки (150 мл). Вихід – 270 г.
А також у КНТЕУ ви можете придбати книгу «Королева круп. Все про гречку», написавши листа за адресою s.v.yatsenko@knute.edu.ua .
У книзі наведено понад 200 рецептів страв з гречаної крупи, що
представлені у кухнях багатьох народів світу: від глибини століть
до сучасних витворів кулінарного мистецтва, від простих у
приготуванні до вишуканих. |