logo
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
logo
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
img

Відкрита лекція | Володимир Жемчугов «Як починалася війна. Хроніки. Свідки»

Загальна інформація

У Державному торговельно-економічному університеті 16 жовтня 2024 року за ініціативи кафедри журналістики та реклами у межах дисципліни «Теорія зв’язків з громадськістю» було проведено відкриту лекцію за участю запрошеного гостя Володимира Жемчугова.

Володимир Павлович Жемчугов – український партизан, учасник російсько-української війни, Герой України (2017) з врученням ордена «Золота Зірка» за особисту мужність і героїзм, незламність духу, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, самовіддане служіння Українському народу.

У своєму публічному виступі «Як починалася війна. Хроніки. Свідки» експерт з інформаційних комунікацій Володимир Жемчугов розкрив важливі історичні питання політичного сьогодення України та висвітлення російсько-української війни всередині країни та за кордоном.

Організатором та модератором проведення зустрічі, що відбулася в інтерактивному форматі на платформі Google meet, була доктор філософських наук, професор кафедри журналістики та реклами Ольга Добродум.

Доповідач Володимир Жемчугов наголосив на тому, що російсько-українська війна, яка розпочалася у 2014 році, стала одним із наймасштабніших конфліктів сучасної Європи, і вона має глибокі історичні корені, глибинні підвалини та значні геополітичні наслідки. Конфлікт розпочався з анексії Криму росією у лютому-березні 2014 року, коли російські війська без розпізнавальних знаків захопили ключові об’єкти на півострові, що призвело до проведення нелегітимного референдуму та приєднання Криму до країни агресора. Цей акт був засуджений міжнародною спільнотою, але росія продовжила свою агресивну політику. У квітні 2014 року проросійські сепаратисти захопили адміністративні будівлі у Донецькій та Луганській областях, проголосивши так звані «Донецьку Народну Республіку» (ДНР) та «Луганську Народну Республіку» (ЛНР). Це спричинило активні бойові дії між українськими силами та сепаратистами, підтримуваними росією. Зазначимо, що збройний конфлікт на Донбасі зі значними людськими втратами та руйнуваннями триває й дотепер. 24 лютого 2022 року росія розпочала масштабне вторгнення в Україну, атакуючи з різних напрямків. Українські сили продемонстрували героїчний опір за підтримки міжнародної спільноти.

Свідчення очевидців та хроніки подій допомагають зрозуміти масштаби та наслідки сучасної російсько-української війни, вони є важливим джерелом інформації про події на окупованих територіях. Ветеран війни Володимир Жемчугов активно ділиться своїм досвідом та історіями про партизанський рух на Донбасі 2014-2016 роках.

Документальні фільми та репортажі, на замовлення Міністерства культури та інформаційної політики України, є важливим джерелом інформації про події 2014 року, повномасштабне вторгнення та героїчний опір українців. Під час обговорення зі здобувачами основних моментів влучною була пропозиція додати до освітніх програм «Реклама і зв’язки з громадськістю» спеціальності «Журналістика» вивчення дисципліни «Критичне мислення», що розширює можливості освітньої траєкторії здобувачів.

Дякуємо шановному доповідачеві та усім присутнім за інтелектуальні зусилля з осягнення надзвичайно важливої тематики рефлексії російсько-української війни, її історичних підвалин, коренів та періодизації основних етапів.

Згуртований ДТЕУ– разом ми сила! Разом до Перемоги!

Доктор філософських наук, професор
кафедри журналістики та реклами Ольга Добродум

16.10.2024
433884
32
остання редакція 25.10.2024