В університеті відбувся круглий стіл з проблем розвитку харчової промисловості України
Загальна інформація
20 лютого 2015 року на базі Київського національного торговельно-економічного університету спільно з Асоціацією українських виробників «Морозиво і заморожені продукти» відбувся Всеукраїнський круглий стіл «Харчова промисловість України: сучасний стан, проблеми та перспективи розвитку». Метою даного заходу було обговорення сучасного стану та актуальних питань розвитку харчової промисловості України, проблем гармонізації вітчизняних нормативних документів галузі з європейськими вимогами, а також напрямів розвитку та завдань підприємств харчової промисловості на 2015 р.
З вітальним словом до гостей та учасників звернулися перший проректор з науково-педагогічної роботи КНТЕУ, президент Всеукраїнської федерації споживачів «Пульс», доктор технічних наук, професор Притульська Наталія Володимирівна та президент Асоціації українських виробників «Морозиво і заморожені продукти» Бартковський Ігор Ілліч.
На засіданні круглого столу були присутні представники Міністерства аграрної політики і продовольства України, Інституту продовольчих ресурсів НААНУ, Державного підприємства «Український науково-дослідний і навчальний центр проблем стандартизації, сертифікації та якості», Державної ветеринарної та фітосанітарної служби України, Національної асоціації виробників м’яса та м’ясопродуктів України «Укрм’ясо», Спілки молочних підприємств України, Одеської національної академії харчових технологій, Національного університету харчових технологій. Широким було представництво провідних підприємств харчової промисловості України - ПАТ «Житомирський маслозавод», ПрАТ «Геркулес», ПГО АПВТ “Фірма Ласка”, ТОВ «Ажур Фроузен Фуд», ТОВ «Ласунка», ПрАТ «Хладопром», ТОВ «Пирятинський делікатес», ТОВ ВЗП «Еліка», ТОВ «Frozen Group», ТОВ «Айс Запоріжжя», ТОВ «Dolce Italia», ТОВ «Даніско Україна», ТОВ «Левада», ТОВ «Крона», ТОВ «Водограй продукт», ТОВ «Шафран Еліт», ТОВ «Тернопільський завод швидкозаморожених продуктів», ПП «Vakko» та ін. Із представників засобів масової інформації - газета «Харчовик», журнали «Брутто», «Мир продуктов», «Мир упаковки», «Food UA», ТОВ "Компанія БІОПРОМ": «Продукты & Ингредиенты».
Президент Асоціації Бартковський Ігор Ілліч ознайомив учасників круглого столу з основними напрямками та результатами діяльності Асоціації українських виробників «Морозиво і заморожені продукти». Пахолюк Віталій Степанович, начальник відділу переробки продукції тваринництва та дитячого харчування Департаменту продовольства Міністерства аграрної політики і продовольства України, розповів про шляхи підвищення конкурентоспроможності вітчизняної продукції на внутрішньому та зовнішньому ринках, особливості імплементації європейських стандартів в Україні. Хенріх Данусевич, президент Торгової Асоціації Латвії, Радник Євросоюзу з питань торгівлі, розповів про мету та напрямки діяльності Латвійської торговельної асоціації та шляхи просування вітчизняної продукції на європейський ринок.
Особливу увагу учасниками круглого столу було приділено аналізу обсягів виробництва, експорту та імпорту морозива, м’ясних напівфабрикатів, макаронних виробів з начинкою, заморожених овочів та грибів, плодів та горіхів в Україні за 2014 р., структурі споживання морозива населенням України, обговоренню розроблених та затверджених нормативних документів на морозиво та заморожені напівфабрикати, а також основним напрямкам розвитку підприємств харчової промисловості України.
За результатами роботи Всеукраїнського круглого столу «Харчова промисловість України: сучасний стан, проблеми та перспективи розвитку» учасниками було вирішено:
- спільно з Міністерством аграрної політики та продовольства України, Головною державною ветеринарною та фітосанітарною службою України здійснювати роботу з розширення експорту морозива та заморожених продуктів на ринки країн ЄС та інших країн;
- здійснювати розробку нормативно-технічної документації щодо вдосконалення технології виробництва та підвищення якості морозива та заморожених продуктів;
- брати активну участь у законотворчій діяльності Верховної Ради України під час обговорення законопроектів, а також внесенні змін до чинних Законів України; у гармонізації ДСТУ на морозиво, заморожені напівфабрикати з відповідними європейськими документами;
- розробити Типову технологічну інструкцію з виробництва м’якого морозива;
- провести Всеукраїнський фестиваль морозива (16 травня та 24 серпня 2015 р.).
Підсумком засідання круглого столу було розроблення рекомендацій для компетентного вирішення окреслених проблем, зокрема лобіювання інтересів підприємств харчової промисловості в державних структурах, активна участь у підготовці нормативних актів, законів України у продовольчому секторі, гармонізація вітчизняних нормативних документів галузі з європейськими вимогами.