Практичний досвід: студенти на заняттях в санітарно-епідеміологічній службі м. Києва
Загальна інформація
За попередньою домовленістю про співпрацю між Київським національним торговельно-економічним університетом, а саме кафедрою технології та організації ресторанного господарства та Державної санітарно-епідеміологічної служби України в період з 27 по 30 березня 2015 року проведено виїзні практичні заняття для студентів 1 курсу 1, 2, 10, 12 та 13 груп та 3 курсу 4 групи факультету готельно-ресторанного та туристичного бізнесу з дисципліни «Гігієна і санітарія» на базі Деснянського міжрайонного управління ГУ Державної санітарно-епідеміологічної служби у м. Києві.
Відповідальний за проведення занять – асистент кафедри технології та організації ресторанного господарства, кандидат ветеринарних наук Бобось О.Л.
Продемонстровано основи санітарно-епідеміологічної роботи, в результаті чого студенти оволоділи знаннями щодо:
- першочергових заходів щодо профілактики інфекційних хвороб, професійних захворювань, масових неінфекційних захворювань (отруєнь), радіаційних уражень людей, запобігання шкідливому впливу на стан здоров'я і життя людини факторів середовища життєдіяльності;
- здійснення державного санітарно-епідеміологічного нагляду та контролю за дотриманням вимог санітарного законодавства органами виконавчої влади і органами місцевого самоврядування, підприємствами, установами, організаціями незалежно від форми їх власності, фізичними особами та громадянами, виконанням ними санітарних та протиепідемічних (профілактичних) заходів;
- здійснення контролю і нагляду за дотриманням вимог стандартів, технічних регламентів і технічних умов при транспортуванні, зберіганні і використанні (експлуатації) харчової та нехарчової продукції;
- проведення державного соціально-гігієнічного моніторингу та моніторингу атмосферного повітря, поверхневих вод суші й питної води, мінеральних і термальних вод, лікувальних грязей, озокериту, ропи, ґрунтів, фізичних факторів у місцях відпочинку населення;
- здійснення державного санітарно-епідеміологічного нагляду за застосуванням дезінфекційних засобів і проведенням дезінфекційних заходів;
- проведення державної санітарно-епідеміологічної експертизи щодо відповідності об'єктів експертизи вимогам санітарного законодавства та безпеки об’єкта для здоров’я та життя людини;
- погодження державних стандартів, державних будівельних норм, технічних регламентів та інших нормативних документів на вироби, продукцію, сировину, технології, інші об'єкти середовища життєдіяльності у частині вимог щодо їх безпеки для здоров'я і життя людини.
До того ж, студенти відвідали бактеріологічну та гельмінтозну лабораторії, де набули практичних знань щодо умов, причин та наслідків виникнення інвазійних та інфекційних захворювань.