logo
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
logo
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
img

Оголошеннявсі

Круглий стіл "Оцінка, дизайн, традиції ювелірного мистецтва"

Загальна інформація

  20 травня 2010 року кафедрою товарознавства та експертизи непродовольчих товарів КНТЕУ проведено ексклюзивний круглий стіл "Оцінка, дизайн, традиції ювелірного мистецтва", у роботі якого взяли участь викладачі, аспіранти та студенти КНТЕУ, представники ювелірного бізнесу, визнані міжнародні експерти у ювелірній галузі. 
На круглому столі були розглянуті актуальні питання оцінювання, дизайну та традицій ювелірного мистецтва, зокрема: методологічні підходи до оцінювання витворів ювелірного мистецтва, проблеми, що виникають при здійсненні оціночної діяльності. Приділено також увагу особливостям проведення аукціонної діяльності та значенню достовірної оцінки витворів ювелірного мистецтва при продажі на аукціонах.
   Заслухано доповіді студентів товарознавчого факультету спеціальності "Експертиза та оцінка ювелірних товарів" на теми "Експертна оцінка споживної цінності та вартості предметів нумізматики" та "Оцінка вартості та споживної цінності пасхальних яєць Фаберже на світовому ринку". 
   Відкрила засідання круглого столу, завідувач кафедри товарознавства та експертизи непродовольчих товарів, доктор технічних наук, професор, Артюх Т.М. У своїй доповіді вона наголосила на світових тенденціях та національних пріоритетах, традицій та дизайну ювелірних виробів, а також їх оцінювання. 
На круглому столі був присутній експерт світового рівня, консультант-дослідник Фаберже Російського відділу Антикварного дому "Christie's", експерт з антикваріату ООО "Ретро" (Санкт-Петербург), Скурлов Валентин Васильович. Автор відомих книг: "Петербург Карла Фаберже" (2004 та 2005), "Фаберже - министр ювелирного искусства" (2006), "Антикварно-художественный рынок Петербурга" (2008), "Поставщики Императорского двора" (2008), "Карл Фаберже и его продолжатели" (2009).
У своїй доповіді С.В.Скурлов відмітив особливості проведення аукціонних торгів та експертної діяльності, пов'язаної з ними, розповів про тенденції цін на ринку виробів Фаберже та методи прогнозування вартості витворів ювелірного мистецтва. Ознайомив учасників з концептуальними підходами до оцінювання та експертизи виробів Фаберже.
Почесними учасником круглого столу стали представники Класичного ювелірного дому "Лобортас", зокрема директор салону, Петровська Ю.Г. Ювелірний дім "Лобортас" працює в новому для ювелірного мистецтва стилі - романтичний авангард, створений ним стиль активно впливає на світовий ювелірний простір, заохочує багатьох ювелірів до суперництва, яке у свою чергу сприяє формуванню національної школи ювелірного мистецтва. Прикраси створюються вручну, в більшості випадків без використання лиття та індустріальних технологій. Кожен твір - це раритет, що існує в єдиному екземплярі. Успіхи ювелірного дому "Лобортас" у сфері ювелірного мистецтва неодноразово відзначені вищими ювелірними винагородами України. Роботи Дому знаходяться в приватних колекціях за кордоном, представлені в експозиціях декількох національних музеїв, а також включено в альбом-каталог "200 імен ХХ століття", присвячений лідерам декоративно прикладного мистецтва України.
   Визначною подією у рамках круглого столу стало нагородження Т.М.Артюх почесним знаком Меморіального фонду Карла Фаберже "150 лет Михаилу Перхину" за вагомий вклад у розвиток ювелірного мистецтва. Цим знаком відзначаються видатні діячі ювелірного мистецтва та торгівлі з 2009 року. 
   Студенти товарознавчого факультету взяли активну учать в обговоренні тематики круглого столу. Було розглянуто багато актуальних питань сьогодення стосовно оцінювання та експертизи творів ювелірного мистецтва. 
   Учасники круглого столу висловили загальну думку про необхідність налагодження стабільного зв'язку та обміну інформацією між наукою та практикою у галузі ювелірного мистецтва.

 

 

Деканат ТЗФ

25.05.2010
annzo
1835
остання редакція 25.05.2010
23